GREMO NA FERATE - SAMOVAROVALNI KOMPLETI

Chris Sharma preplezal naravni most Pont d'Arc

Naravni most Pont d'Arc v pokrajini Ardèche, v južni Franciji, katerega je "izkopala" reka Ardèche je širok 60 m in visok 54 m. Je zelo priljubljena turistična točka in priljubljena destinacija kajakašev.

most

Tokrat je most gostil "superstar" plezalca Chris Sharma (prAna ambasador). Seveda je bil to prvi vzpon, več kot 30 m DWS (deep water solo), na tem spektakularnam naravnam mostu.

To je njegov tretji DWS, s katerim se je zapisal v zgodovino plezanja. Leta 2005 je splezal Es Pontas na Mallorci, ocena naj bi bila 9a ali 9b. Skratka težko, res težko. Es Pontas je novembra 2016 prvi ponovil Jernej Kruder. Malo pred njim, septembra 2016 je Chris na Mallorci sprezal svoj drugi spektakularni DWS - Alasha, težavnosti nekje podobno kot Es Pontas.  

most2

Že omenjeni, tretji Sharmov DWS - Pont d'Arc, naj po težavnosti ne bi bil tako zahteven kot prva dva, ocenjuje da nekje "le" okoli 8b+, a je tokratni vzpon popolnoma druga dimenzija. Plezal je "od spodaj", vsak dan višje in spoznaval linijo po meter in meter. Smer ni speljal do najvišje točke naravnega mostu, ampak je sledil naravni liniji loka, po diagonali in tak odosegel višino cca 30 m.

Za Planet Mountain je Chris dodal: "I climbed it all ground up, so that added a lot of mystery and adventure and also added difficulty - it was an incredible experience. It’s kind of crazy to keep discovering new things that continue to inspire me in new ways!"

Popolnoma v njegovem stilu! Le kaj še sledi!

download

Ferate v Sloveniji - Vodnik Slovenskih Ferat na enem mestu

Kaj je ferata? Dandanes je feratanje zelo popularna športna disciplina. Z razvojem športnih ferat, katere so lahko dostopne, krajše, kar pa ne pomeni, da niso zahtevne, se lahko na ferato odpravimo popoldne po službi in je prijetna oblika rekreacije.

Gremo na zajle, športne ferate vabijo!

© 2023 AlpLine & Samana | Vse pravice pridržane